Jak zmniejszyć stężenie triglicerydów we krwi?

Jak zmniejszyć stężenie triglicerydów we krwi?Oceń:
dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Sposoby na zmniejszenie stężenia triglicerydów we krwi

Uważa się, że najistotniejsze dla zmniejszenia stężenia triglicerydów (TG) we krwi jest ograniczenie ilości przyjmowanych kalorii, co przekłada się bezpośrednio na spadek masy ciała. Okazuje się, że utrata masy ciała o około 5–10% przyczynia się do zmniejszenia stężenia TG nawet o 20%. Ten efekt zwykle się utrzymuje, chyba że nastąpi ponowny przyrost masy ciała.

Kasza gryczana, dieta, triglicerydy
Pixabay.com

Jakie produkty są istotne w diecie osoby ze zwiększonym stężeniem triglicerydów

Podstawą diety powinny być warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, niesolone orzechy i ziarna, ryby, drób i ubogotłuszczowe produkty mleczne. Bazując na tych produktach, łatwo dostarczysz organizmowi cennych składników odżywczych, unikając nadmiernych ilości kalorii.

Pamiętaj także, aby unikać produktów zawierających nadmierną ilość soli (paluszki, chipsy, krakersy, orzeszki solone), cukru (słodycze, ciastka, batoniki, słodkie płatki śniadaniowe, jogurty owocowe, słodzone napoje), kwasów tłuszczowych trans (produkty typu fast food, wyroby ciastkarskie, zupy i sosy instant oraz margaryny twarde) oraz czerwonego mięsa.

Spożycie tłuszczu

Dieta skomponowana z dużym udziałem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza stężenie TG, zwłaszcza w okresie poposiłkowym. Do produktów obfitujących w jednonienasycone kwasy tłuszczowe zalicza się głównie oliwę z oliwek, olej rzepakowy, orzechy i awokado.

Znaczące zmniejszenie triglicerydów obserwuje się także po zastąpieniu tłuszczów nasyconych tłuszczami wielonienasyconymi. Szczególnie istotne pod tym względem są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3, które znajdują się w tłustych rybach morskich (łosoś, tuńczyk, makrela, śledź) oraz w oleju lnianym. Znaczne zmniejszenie stężenia TG można uzyskać, stosując duże dawki n-3 PUFA, jednak korzystając jedynie ze źródeł naturalnych, trudno osiągnąć spożycie wystarczające do uzyskania klinicznie istotnego efektu.

Podkreślić należy, że farmakoterapię dużymi dawkami n-3 PUFA (od 2 do 4 g/dzień) stosuje się wyłącznie u pacjentów, u których wartość TG na czczo wynosi ≥5,6 mmol/l (500 mg/dl).

Osoby ze zwiększonym TG mogą także uwzględnić w swoim jadłospisie produkty zwierzęce, takie jak chude mięsa, pozbawiony skóry drób oraz ubogotłuszczowe produkty nabiałowe.

Spożycie węglowodanów

Wiadomo, że metabolizm glukozy i metabolizm lipidów są ściśle ze sobą powiązane. Nie powinno więc dziwić, że każde zaburzenie metabolizmu węglowodanów spowodowane ich dużą ilością w diecie prowadzi również do zwiększenia stężenia TG. Zaleca się spożycie węglowodanów nieprzekraczające 60% wartości energetycznej diety. Ich większy udział w diecie wpływa na wzrost stężenia TG we krwi.

Istotne znaczenie ma ponadto odpowiedni pod kątem szybkości trawienia i wchłaniania dobór węglowodanów. Dla osób ze zwiększonym stężeniem triglicerydów istotne jest spożycie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, obfitujących w błonnik pokarmowy. Do produktów takich zalicza się m.in. pieczywo pełnoziarniste, grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak) oraz makarony razowe i ryż brązowy. Jest to szczególnie istotne dla chorych na cukrzycę typu 2 i z zespołem metabolicznym.

A co z fruktozą?

Spożycie znaczących ilości fruktozy (>10% wartości energetycznej pożywienia) przyczynia się do zwiększenia stężenia triglicerydów zwłaszcza u osób z hipertriglicerydemią. Ten efekt jest zależny od dawki – uważa się, że przy spożyciu fruktozy wynoszącym 15–20% wartości energetycznej pożywienia stężenie TG w osoczu zwiększa się nawet o 30–40%. Należy podkreślić, że istotnym źródłem fruktozy w pożywieniu jest sacharoza – dwucukier zawierający glukozę i fruktozę – oraz syrop glukozowo-fruktozowy. Pamiętaj, że takich produktów należy unikać!

Fruktoza znajduje się także w owocach. Ponieważ jednak owoce są źródłem korzystnych dla zdrowia witamin antyoksydacyjnych (witamina C i ß-karoten) i błonnika pokarmowego, można uznać, że ich zawartość minimalizuje negatywny wpływ fruktozy.

Alkohol

Spożycie alkoholu istotnie wpływa na stężenie triglicerydów. U osób z hipertriglicerydemią nawet niewielkie ilości alkoholu mogą powodować dalszy wzrost stężenia triglicerydów. Natomiast w ogólnej populacji, przy umiarkowanym spożyciu, nie obserwuje się negatywnego wpływu alkoholu na stężenie triglicerydów.

Data utworzenia: 09.03.2017
Udostępnij:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies