Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Cholesterol i triglicerydy – panel lipidowy

Lek. Paweł Herman

Norma stężeń we krwi

• cholesterol całkowity: 114– 200 mg/dl
• cholesterol HDL: kobiety >50 mg/dl, mężczyźni >40 mg/dl
• cholesterol LDL: <100 mg/dl
• triglicerydy: <150 mg/dl


Fot. iStock

Co to jest cholesterol?

Cholesterol jest to związek zaliczany do steroli, należących do lipidów. Jest niezbędny do wytwarzania hormonów płciowych, nadnerczowych, witaminy D3 oraz kwasów żółciowych, pełni więc bardzo ważną funkcję biologiczną. Jest również składnikiem błony komórkowej wszystkich komórek naszego organizmu. Nie ma wątpliwości co do tego, że nadmiar cholesterolu jest szkodliwy – prowadzi do zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (zawał serca, udar niedokrwienny mózgu), gdyż sprzyja rozwojowi miażdżycy tętnic.

Przed badaniem należy być na czczo przez 12–14h.

Oznacza się stężenie cholesterolu całkowitego oraz jego poszczególnych frakcji – LDL i HDL:

  • Frakcja LDL (tzw. zły cholesterol) – jest to część całkowitego cholesterolu zawarta w wielkocząsteczkowym kompleksie – lipoproteinie LDL – której zadaniem jest transport cholesterolu z wątroby do mięśni naszego organizmu. O cholesterolu LDL mówimy „zły” dlatego, że powoduje odkładanie cząsteczek cholesterolu w tętnicach, powodując rozwój miażdżycy.
  • Frakcja HDL (tzw. dobrycholesterol) – stanowi frakcję całkowitego cholesterolu zawartego w lipoproteinie HDL, która transportuje cholesterol z tkanek obwodowych do wątroby, gdzie ulega zmetabolizowaniu. Duże stężenie cholesterolu HDL powoduje zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego.

Co to są triglicerydy?

Triglicerydy to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych, stanowiące podstawowy składnik tkanki tłuszczowej będącej rezerwuarem energii. Zwiększone stężenie triglicerydów jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Jakie są wskazania do wykonania panelu lipidowego?

Panel lipidowy wykonuje się głównie w ramach oceny ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Jakie są wskazania do wykonania panelu lipidowego?

Do oznaczenia aktywności fosfatazy zasadowej wystarcza pobranie niewielkiej ilości krwi, dlatego nie ma przeciwwskazań do wykonania tego badania.

Przyczyny zwiększonego stężenia

Cholesterolu całkowitego i frakcji LDL:

  • hipercholesterolemia wielogenowa – jest to najczęstsza przyczyna zwiększonego stężenia cholesterolu (1/10–20 osób). Jest ona uwarunkowana genetycznie, a nieprawidłowy styl życia dodatkowo zwiększa stężenie cholesterolu.
  • hipercholesterolemia rodzinna – również uwarunkowana genetycznie, wiąże się jednak ze znacznie poważniejszym zwiększeniem stężenia cholesterolu (350–1200 mg/dl) i ryzyka sercowo-naczyniowego.
  • hipercholesterolemia wtórna: występuje w przebiegu niedoczynności tarczycy, zespołu nerczycowego, chorób wątroby, przyjmowania niektórych leków (ß-blokerów, progestagenów, kortykosteroidów), niedożywienia

Triglicerydów:

  • dyslipidemia aterogenna – jest to zaburzenie, w którym oprócz zwiększonego stężenia triglicerydów, zmniejszone jest stężenie cholesterolu HDL, a lipoproteina LDL jest nieprawidłowo zbudowana. Dyslipidemia aterogenna często występuje u osób otyłych i chorych na cukrzycę typu 2. W jej przebiegu ryzyko sercowo-naczyniowe się zwiększa w dużym stopniu.

Przyczyny zmniejszonego stężenia

Cholesterolu całkowitego i frakcji LDL:

Frakcji HDL:

  • dyslipidemia aterogenna
  • rzadkie defekty genetyczne

Triglicerydów:

Data utworzenia: 08.07.2014
Cholesterol i triglicerydy – panel lipidowyOceń:
(4.12/5 z 8 ocen)

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.