Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Bardzo wysoki poziom HDL też może być groźny

Bardzo wysoki poziom lipoprotein wysokiej gęstości (HDL) może zwiększać ryzyko choroby serca i zgonu – wynika z badań amerykańskich, przedstawionych na kongresie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC), który w dniach 25-29 sierpnia odbywał się w Monachium.


Fot. iStock

„Pora na zmianę naszego dotychczasowego postrzegania HDL. Tradycyjnie lekarze mówią pacjentom, że im wyższy jest poziom 'dobrego' cholesterolu, tym lepiej. Jednak, wyniki naszego i innych badań sugerują, że nie jest to prawda” – skomentował w Monachium współautor pracy dr Marc Allard-Ratick z Emory University School of Medicine w Atlancie (Georgia, USA).

Lipoproteiny wysokiej gęstości (HDL) są określane, jako „dobry” cholesterol, ponieważ biorą udział w transporcie cholesterolu z krwi i naczyń krwionośnych do wątroby, która pozbywa się go z organizmu. W ten sposób HDL zmniejsza ryzyko miażdżycy tętnic, a w konsekwencji zawału serca czy udaru mózgu wywołanego zablokowaniem tętnicy.

U osób z niskim poziomem HDL istnieje większe ryzyko miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Jednak konsekwencje wysokiego stężenia HDL we krwi nie są do końca jasne.

Najnowszym badaniem objęto niemal 6 tys. osób o średniej wieku 63 lata, z których większość miała chorobę układu krążenia. Podzielono ich na pięć grup ze względu na stężenie HDL we krwi: mniej niż 30 miligramów na decylitr (100 mililitrów), od 31 do 40 mg/dl, od 41 do 50 mg/dl, od 51 do 60 mg/dl oraz powyżej 60 mg/dl.

W ciągu czterech kolejnych lat 13 proc. uczestników badania przeszło zawał serca bądź zmarło z powodu zawału lub jakiejś innej przyczyny sercowo-naczyniowej. Najniższe ryzyko tych zdarzeń miały osoby z umiarkowanym poziomem HDL, tj. 41-60 mg/dl. Ryzyko rosło natomiast u osób z niskim stężeniem “dobrego” cholesterolu - niższym niż 41 mg/dl oraz bardzo wysokim stężeniem HDL - wyższym niż 60 mg/dl.

Uczestnicy badania z bardzo wysokim poziomem HDL byli prawie o 50 proc. bardziej zagrożeni zawałem lub zgonem z przyczyny sercowo-naczyniowej w porównaniu z osobami, które miały umiarkowane stężenie „dobrego” cholesterolu we krwi.

Wyniki potwierdziły się także wtedy, gdy w analizie uwzględniono znane czynniki ryzyka chorób układu krążenia, takie jak m.in. cukrzyca, palenie papierosów, wysoki poziom „złego” cholesterolu (LDL).

Zdaniem naukowców praca ta potwierdza rezultaty kilku wcześniejszych badań populacyjnych, które wskazywały na zwiększone ryzyko zgonu z powodów sercowo-naczyniowych i innych przyczyn, u osób z ekstremalnie wysokim stężeniem HDL we krwi.

“Uzyskane przez nas wyniki zasilają zbiór dowodów potwierdzających, że bardzo wysoki poziom HDL nie ma działania ochronnego” – skomentował dr Allard-Ratick. W jego opinii konieczne są dalsze badania, które pozwolą wyjaśnić tę zaskakującą zależność.

Data utworzenia: 30.08.2018
Bardzo wysoki poziom HDL też może być groźny Oceń:

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.